Tähän tietopankkiin on kerätty tietoa Lisäävästä Valmistuksesta (3D-tulostus) materiaalien, menetelmien tai toimialojen mukaan. Voit käyttää sivuston oikeassa yläkulmassa sijaitsevaa hakutoimintoa löytääksesi haluamasi asiat, tai selata sivustoa tietopankin valikoiden kautta.

Tietopankin sisältö on nyt sivuston aloitusvaiheessa vielä osittain kesken mutta sen sisältöä päivitetään jatkuvasti. Jatkossa tietopankin alta löytyvät myös ALVO-ympäristössä tehdyt julkaisut Lisäävään Valmistukseen liittyen.

 

Lisäävällä Valmistuksella (Additive Manufacturing) on monta yleisesti käytössä olevaa nimitystä joilla tarkoitetaan yleisesti ottaen samaa asiaa. Näitä ovat mm. 3D-tulostus, Pikamallinnus (Rapid Prototyping), Ainetta Lisäävä Valmistus ja Materiaalia Lisäävä Valmistus.

Parhaiten valmistusmenetelmää kuvaa kuitenkin termi Lisäävä Valmistus, sillä kaikki valmistusmentelmän tavat eivät muistuta luonteeltaan tulostusprosesseja, joista mm. 3D-tulostus on nimensä saanut.

Periaatteena lisäävässä valmistuksessa on se, että materiaalia lisätään kappaleeseen kerroksittain. Tavallinen kappaleen valmistusprosessi etenee alla olevan kuvan mukaisesti. Ensin tehdään kolmiulotteinen malli, joka viipaloidaan sopivan kokoisiin kerroksiin ja sen jälkeen 3D-tulostin tekee kappaleen hyödyntäen em. kerroksia.

Kuva2 1

 

savonialogo
vipuvoimaa
kuopio logo
psliitto
eu